De Hogelandster Energie Cooperatie

Nieuwe SCE regeling

BOUW MEE AAN EEN ZONNIGE TOEKOMST VOOR JEZELF EN JE EIGEN LEEFOMGEVING

De Hogelandster Energie Coöperatie wekt 100 % groene energie op door plaatsing van zonnepanelen op (grote) daken, hier, in ons Hogeland.

We zoeken mensen die deel willen nemen

Waaraan kan ik deelnemen?

Stel: je wilt energie opwekken maar je hebt zelf geen geschikt dak voor zonnepanelen.
Stel: je bent begaan met de wereld en wilt gewoon dat er zoveel mogelijk groene energie wordt opgewekt.

Een vrij eenvoudige stap is dan: panelen (laten) plaatsen op het dak van een ander. En als dat in coöperatief verband gebeurt, is de regeling Stimulering Coöperatieve Energieopwekking (SCE)[1] van kracht.

Zie hier in een notendop de reden van bestaan van onze coöperatie.

[1]   De opvolger van de zg postcoderoos regeling.

 

Wat kan ik dan doen?

Je kunt investeren in een dak. Uitgangspunt voor de Hogelandster Energie Coöperatie (HEC) is dat dit ook voor mensen met een kleine portemonnee bereikbaar moet zijn. Vanaf een bedrag van €100,-  kun je meedoen: daarvoor krijg je 1 certificaat. Er zijn in totaal 2000 certificaten voor 6 daken. De deelnemers met certificaten financieren samen ongeveer de helft van het benodigde bedrag. Voor de rest zorgt de HEC. Als je meedoet, krijg je na ieder jaar 1/15e van je investering + een rentevergoeding (3,5%) terug.
Meer details over de regeling staan in het kader onderaan en op onze website.

Wie kunnen er meedoen?

Iedereen met een eigen stroomaansluiting (van maximaal 3 x 80 ampère) die woont in een van de onderstaande dorpen kan meedoen. Dit geldt ook voor verenigingen, bedrijven en instellingen die gevestigd zijn in een van de dorpen.

Ulrum, Leens, Zoutkamp, Vierhuizen, Niekerk, Hornhuizen, Houwerzijl, Eenrum, Kloosterburen, Pieterburen, Westernieland, Mensingeweer, Winsum, Warfhuizen, Schouwerzijl, Wehe-den Hoorn, Wetsinge, Tinallinge, Saaxumhuizen, Garnwerd, Onderdendam, Ezinge, Baflo en Bedum

Op wiens dak worden de panelen geplaatst?

Er is veel duurzame energie nodig dus we plaatsen het liefst op een groot dak, bijvoorbeeld van een grote schuur of een bedrijfsgebouw.
We hebben subsidie gevraagd voor 6 daken in ons gebied. De daken zijn in Eenrum, Molenrij, Leens, OldeHeem Kloosterburen, Winsum en Groningen.


Krijgt de eigenaar van het dak ook een vergoeding?

Dat hangt af van de afspraken die de coöperatie kan maken met de eigenaar. Meestal is het een bescheiden vergoeding. Het moet passen in de totale financiering.


Iets meer over de financiering

De naam Stimulering Coöperatieve Energieopwekking (SCE) zegt het al: je hebt een coöperatie nodig. Als de overheid akkoord is met een plan dat is ingediend door een coöperatie, dan krijg je een (gegarandeerd) bedrag waarmee je de zonnepanelen kunt laten installeren en 15 jaar lang kunt beheren en onderhouden. Dat geld krijg je verdeeld over die 15 jaar uitbetaald.
Aan het begin van die 15 jaar moet de hele installatie betaald worden. Er is dus voorfinanciering nodig.

Hoe gaat die voorfinanciering?

Een installatie met alles wat daarbij komt, kost aan het begin tussen de €60.000,- en €80.000,-. De coöperatie kan (goedkoop) geld lenen, maar een voorwaarde voor de subsidie is dat er tenminste 10 – 18 mensen (adressen) per dak mee-investeren. Het aantal is afhankelijk van de grootte van het dak.

Hoeveel subsidie krijgt de coöperatie dan in totaal?

Dat hangt samen met het aantal panelen en de hoeveelheid stroom die je opwekt, maar ook bijkomende kosten als verzekering, onderhoud, vervanging van kapotte onderdelen horen bij de berekening. De coöperatie houdt wat marge om de kosten en risico’s te dekken.


Wat gebeurt er met de stroom die je opwekt?

Het is 100% groene energie, die de Hogelandster Energie Coöperatie (HEC) verkoopt aan Energie Van Ons, het coöperatieve energiebedrijf van Noord Nederland. En Energie Van Ons levert het weer aan zijn klanten in Groningen, Friesland en Drenthe. Praktisch alle leden van de HEC zijn ook zelf klant van Energie Van Ons.

Wat gebeurt er na 15 jaar?

Na 15 jaar is de subsidie geheel uitbetaald en ook de deelnemers hebben hun geld teruggekregen (met dus een rente van 3.5%).

Intussen zullen verreweg de meeste panelen hun werk nog prima doen. We maken dus afspraken met de dakeigenaren over hoe we die verdere levensduur kunnen benutten.

 

Aanmelden, of meer informatie?
Mail naar welkom@hogelandstroom.nl

Bellen mag ook:       Jan Hink (voorzitter) 0622404035

Riesjart van Summeren (penningmeester) 0655706297

 

Meer informatie?

Informatiedocument collectief zonnedak algemeen 2021

Deelnameaanvraag algemeen SCE 2021

participatiereglement hec

 

Informatie over de nieuwe subsidieregeling coöperatieve energie opwekking is te vinden op https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sce