De Hogelandster Energie Cooperatie

Kou in beeld – ervaringen met de warmtebeeldcamera (november 2023)

01-12-2023

Als bewoners van een oud Gronings huis (bouwjaar ca 1905) zijn wij, vanuit een duurzame drijfveer, constant op zoek naar kleine of grote verbeteringen om het huis duurzamer en toekomstbestendig te maken.

Toen het laatste enkelglas eindelijk vervangen was, vroegen wij ons af wat de volgende stap zou kunnen zijn. Toen we hoorden dat via de HEC een warmtebeeldcamera te leen was, leek ons dat een goed middel om te kijken waar de focus zou kunnen liggen.

Voor de opnames heb je bepaalde weersomstandigheden nodig: geen regen of zon die het warmtebeeld beïnvloeden bijvoorbeeld. Maar ook een warmteverschil van minimaal 15 graden tussen binnen en buiten om duidelijk in beeld te krijgen waar die warmte ontsnapt en dus kou binnenkomt.

Op een vroege ochtend in november leken die omstandigheden zich aan te dienen dus de CV overal volle bak aan in alle ruimtes en een paar uur later aan de slag.

Rondlopend met de erg gebruiksvriendelijke FLIR camera van de HEC word je geconfronteerd met zaken die je wel wist, maar nu met bijna pijnlijke helderheid in primaire kleuren op een scherm gepresenteerd worden. Maar er was ook een aantal verrassingen.

Die charmante voordeur

We wisten wel dat de authentieke voordeur die we zo mooi vinden kou doorlaat, maar dat de vloer binnen 5 graden is bij die deur terwijl er een radiator naast hangt is toch wel confronterend. Net als het feit dat er kou letterlijk door de naden van de houten panelen naar binnen stroomt. Of de brievenbus die, ondanks borstel en klepje, aan de binnenkant ook rond de 5 graden is.

De authentieke boeren plavuizen

In de winter lopen we allemaal op pantoffels binnen omdat de vloer koud is, maar als je de grote, diepblauwe beelden van de hele vloer beneden op zo’n scherm ziet, realiseer je je nog maar eens dat daar iets moet gebeuren. Ook in de andere vertrekken, waar de plavuizen niet liggen, is te zien dat er kou vanuit de vloer optrekt.

Glaswerk: dubbelglas vs. HR++ isolatieglas.

Onze woning is inmiddels eindelijk geheel voorzien van dubbelglas: het recenter vervangen glaswerk is HR++ isolatieglas, maar het deel wat eerder is vervangen, is ‘gewoon’ dubbelglas. En dat verschil is op de warmtebeeldcamera erg goed zichtbaar. We hadden een dergelijk verschil niet verwacht.

Dit beeld is de pui bij de woonkamer aan de achterzijde van het huis. Bij de vorige bewoners is de rechterruit in beeld al eens vervangen voor isolatieglas. De linkerruit is nog gewoon dubbelglas. De rode kleur van het oudere glas duidt aan dat hier de warmte van binnenuit door het glas heen naar buiten komt, terwijl dat bij het isolatieglas een stuk minder het geval is.

Een soortgelijk beeld is zichtbaar aan de voorzijde waar recent aan de rechterzijde van de voordeur nieuwe kozijnen met HR++ glas zijn geplaatst en links nog ouder dubbelglas in zit. Ook de eerder genoemde charmante voordeur valt op…

Koudebrug aanbouw

Tot slot nog een beeld van de aansluiting van een latere aanbouw aan het huis (ook al lang geleden gedaan, in ieder geval <1975). De warmtebeeldcamera bracht namelijk duidelijk in beeld dat daar een zogenaamde koudebrug zit.

De linker afbeelding is buiten. Langs de hele aansluiting van het aangebouwde stuk, zowel de muur als het dak erboven, is te zien dat er warmte ontsnapt. Ook binnen in de woonkamer in die hoek is door de blauwe kleur te zien dat er kou binnenkomt.

En nu?

Een ronde met een warmtebeeldcamera door en om je huis biedt een schat aan informatie over je isolatie. Het legt de aandachtspunten meedogenloos vast en geeft je handvatten voor de volgende stap in het proces van het oh zo noodzakelijke isoleren van de woning. Wij proberen toe te werken naar de installatie van een (hybride) warmtepomp zodra de meeste isolatie op orde is. De aandachtspunten die wij nu willen aanpakken zijn het ‘oude’ dubbelglas (de pui is inmiddels besteld) en de voordeur. Op langere termijn onderzoeken we de mogelijkheden voor de vloer en de koudebrug bij de aanbouw.

Wij kunnen iedereen die nadenkt over isolatie en duurzaamheid aanbevelen om de warmtebeeldcamera te gebruiken. Je kijkt daarna met andere ogen naar je woning!

Leden van de HEC kunnen gratis de warmtecamera lenen. Je kunt deze reserveren bij Anne Wine via 06 23003025 of stuur een mail naar welkom@hogelandstroom.nl. Ben je nog geen lid? Vanaf 10 euro kun je lid worden van onze energieke club! Neem contact met ons op voor meer informatie.

Wist je dat iedereen in Het Hogeland gratis advies kan aanvragen van een Energiecoach? Kijk daarvoor op de website van het regionaal energieloket.