De Hogelandster Energie Cooperatie

Nieuwsbrief september 2020

29-09-2020
Nieuwsbrief september 2020
Henk Jan Bolding opent Zonnedak Den Andel
Burgemeester Henk Jan Bolding opende vrijdag 4 september ons coöperatieve zonnedak in Den Andel.

Na een lange aanloop, het eerste idee ontstond vijf jaar geleden, produceren we op het dak van de familie Clevering met 200 panelen sinds mei duurzame, lokale energie voor de deelnemers aan dit postcoderoosproject. Onze voorzitter, Jan Hink, complimenteerde daarom ook de deelnemers en de familie Clevering voor hun geduld en doorzettingsvermogen.

,,Dit project illustreert dat het kan, dat we het lokaal en samen doen en wat de HEC betreft ook een opmaat naar grotere coöperatieve energieprojecten”, aldus Hink.

Om persoonlijk te benadrukken dat de Provincie Groningen dit soort projecten van harte ondersteunt, was ook de energiegedeputeerde Nienke Homan aanwezig.

Samen met burgemeester Bolding onthulde zij het bord met de tekst: ‘Hier werken we samen met lokale bewoners en bedrijven aan een zonnige toekomst voor onze eigen leefomgeving!’

Overigens is er nog steeds de mogelijkheid te participeren in het zonnedak in Den Andel. Hiervoor kunt u contact met ons opnemen via welkom@hogelandstroom.nl of kijken op www.hogeland­stroom.nl.

Algemene ledenvergadering opgesplitst

In verband met Corona hebben we besloten de algemene ledenvergadering dit jaar in tweeën te delen.

Project Zuurdijk – 28 oktober 2020
Project Den Andel – 5 november 2020

De persoonlijke uitnodiging wordt binnenkort verzonden.

De postcoderoosregeling: hoe werkt dat ook alweer?

De postcoderoosregeling (PCR) heet officieel de Regeling Verlaagd Tarief. Door het aanschaffen van certificaten kunt u deelnemer worden van een PCR-project . Met uw investering wordt een lokaal opwekproject, bijvoorbeeld een zonnedak, gerealiseerd.

Deelname geeft u recht op korting op uw energiebelasting. Deze belasting betaalt u via uw energieleverancier aan de overheid. De energieleverancier zorgt er, via uw jaarafrekening, voor dat u de korting ontvangt.

Na elk afgerond opwekjaar, gedurende 15 jaar, gaan wij als HEC voor u aan de slag. Wij geven aan uw energieleverancier door voor hoeveel certificaten u meedoet en hoeveel opgewekte kWh deze certificaten representeren. De energieleverancier verwerkt dit in de eerstvolgende jaarafrekening of via een aparte factuur. Over het aantal toegekende kWh ontvangt u de energiebelasting retour.

Meer en uitgebreidere informatie vindt u op onze website.

Wist u dat:

– het Zonnedak Den Andel inmiddels al 34 MWh heeft opgeleverd?

– het Zonnedak Zuurdijk zelfs al 450 MWh heeft opgeleverd?