Zuurdijk – Vrijdag 1 juni wordt door gedeputeerde Nienke Homan het eerste collectieve zonnepanelendak van de gemeente De Marne geopend.

Inwoners van de dorpen Wehe-den Hoorn, Mensingeweer, Warfhuizen, Leens, Kloosterburen, Zuurdijk en Eenrum konden certificaten à €49,- kopen. Daarmee krijgen deze mensen de gebruikersrechten van een zonnepaneel dat niet bij henzelf op het dak ligt, maar op een grote schuur nabij Zuurdijk. Volgens de Hogelandster Energie Coöperatie (HEC) wordt de gebruikte stroom daarmee niet alleen groener, maar ook goedkoper.

Het is de bedenkers van het project gelukt om genoeg animo te vinden voor maar liefst 614 panelen. Die panelen zijn de afgelopen weken geplaatst op het dak en leveren inmiddels de eerste stroom al. Vrijdag 1 juni wordt het dak, aan de Hoofdweg 10 in Zuurdijk, officieel geopend. De HEC is inmiddels plannen aan het maken voor tenminste nog één collectief zonnepanelendak, in Kloosterburen op het Oldeheem. Volgens Jan Hink, één van de bedenkers van het project, doen ze het vooral “omdat ze het leuk vinden en het voor een goede zaak is”. Ron Claassen en Siegrid Hekma, eigenaren van de schuur in Zuurdijk, laten weten dat ze het beschikbaar stellen van hun dak een mooie manier vinden om een bijdrage te leveren aan het project en dat ze op deze manier de omgeving een mooie kans bieden.

“Het oog wil ook wat”

Niet alleen is het project ideaal voor mensen met een dak waar geen zonnepanelen op kunnen, ook mensen die in een monument wonen én mensen die wel willen bijdragen aan een duurzame toekomst maar geen panelen op hun dak willen doen mee. De familie Meinders uit Eenrum: “We hebben een huis uit 1877 en vinden zonnepanelen niet echt een mooie toevoeging aan de woning. Het oog wil ook wat”. Het opwekken van duurzame energie en besparen op de energienota noemen ze “win win win!”.

Een gezonde buurt

De coöperatie wil met het duurzame project vooral bijdragen aan een gezonde buurt. Deze week werd bekend dat de gemeenten op het Hogeland voorop lopen als het gaat om de hoeveelheid zonnepanelen per inwoner. Van de 380 gemeentes in Nederland staat De Marne op een 22ste plaats. Ook Bedum, Winsum en Eemsmond staan hoog op de ranglijst